Schmitz Mediation logo

Scheidingsmediation

Een echtscheiding luidt de start van een emotionele periode in. Het huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingsverband wordt beëindigd, er wordt gerouwd om het verlies. Tegelijk wordt een nieuw leven opgebouwd, een leven zonder de vertrouwde ander. Het is een periode van emotionele verwarring, opluchting, verdriet, pijn, schuldgevoel, boosheid, ambivalentie en/of verwijten. Kortom een periode die gekenmerkt wordt door hoge pieken en diepe dalen.

 

Mediation brengt zo nodig de communicatie weer op gang. Naast de praktische aspecten is er gedurende de mediation ook veel aandacht voor de emotionele aspecten. Als mediator begeleid ik het proces en zie toe dat partners op respectvolle wijze toewerken van individuele belangen naar oplossingen die voor beiden aanvaardbaar zijn.

Gedurende de echtscheidingsmediation ligt de focus met name op het ontzorgen in alle stappen die gezet dienen te worden. Van het kennismakingsgesprek tot en met het proces bij de Rechtbank. Samen met partners wordt er toegewerkt naar een voor één ieder verenigbaar echtscheidingsconvenant en een op maat gemaakt ouderschapsplan.

 

Ondanks de emotionele en verdrietige situatie, is het belangrijk dat ouders zich realiseren dat ze altijd een “toekomstige” relatie met elkaar zullen blijven behouden. Juist om die reden is het van grote waarde om er samen uit te komen. Door naar elkaar te luisteren en samen naar oplossingen te zoeken is het draagvlak voor begrip en acceptatie eerder bereikt.

 

Door inzet van mediation gaan ouders op zoek naar een nieuwe vorm van dit gezinssysteem, die voor één ieder inpasbaar en uitvoerbaar is.

Tijdens de scheidingsmediation kunnen de volgende onderwerpen besproken worden:

  • Relatie/emoties

  • Omgangsregeling kinderen/ouderschapsplan

  • Kinderalimentatie

  • Partneralimentatie

  • Woning

  • Verdeling inboedel/vermogen

  • Verdeling pensioen

Familiemediation

Het hebben en genieten van familie is voor vele mensen een belangrijk onderdeel in hun leven. Het kunnen je wortels van je bestaan vormen. Familiebanden zijn heel intiem en daarom ook kwetsbaar, waarbij verandering van setting of samenstelling de basis kan doen verschuiven. Deze veranderingen van samenstelling vraagt naast flexibiliteit om erkenning en loyaliteit.

 

Door met elkaar in gesprek te blijven gaan, kan worden voorkomen dat een jarenlange verwijdering op de loer ligt.
Conflicten binnen de familie vraagt niet alleen veel (negatieve) energie van de familieleden in conflict, maar ook van familie eromheen. Als waren wordt één ieder erin meegezogen.

 

Als familiemediator ondersteun ik u graag en inventariseer ik samen met u de kern van het conflict om op constructieve wijze aan de slag te gaan. Om vervolgens samen tot een oplossing te komen die voor één ieder aanvaardbaar is. Belangrijk bij het zoeken van oplossingen bij een familieconflict is om stil te blijven staan bij de “bloedband” en de gezamenlijke afkomst. Indien er meerdere familieleden bij het conflict betrokken zijn, zal de mediation door twee mediators worden begeleid om de aandacht goed te kunnen verdelen en het conflict professioneel in kaart te brengen.